- σχιστόλιθοι
- Κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα, που έχουν προέλθει από τη μεταμόρφωση άλλων πετρωμάτων, είτε εκρηξιγενών (ορθο-σχιστόλιθοι), είτε ιζηματογενών (παρασχιστόλιθοι). Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σ. είναι η σχιστότητα, η παράλληλη δηλαδή διάταξη των ορυκτολογικών στοιχείων, ειδικότερα των φυλλωδών και ινωδών συστατικών, και η κρυσταλλικότητα, η επικράτηση δηλαδή, τουλάχιστον στους θεμελιώδεις τύπους, «κρυσταλλικών» στοιχείων, που αναγνωρίζονται με γυμνό οφθαλμό ή με φακό.
Η προέλευση των σ. υπήρξε για πολύ καιρό αιτία συζητήσεων και διαφωνιών. Σήμερα θεωρείται ως πιθανότερο ότι οι σ. σχηματίστηκαν με την επίδραση ενός συνδυασμού γεωλογικών διεργασιών. Συνοπτικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι οι σ. προήλθαν από: α) μεταμόρφωση επαφής (ή έγχυσης), με αποτέλεσμα την ανακρυστάλλωση και το σχηματισμό, συχνά, νέων ορυκτολογικών συστατικών· β) δυναμοθερμική μεταμόρφωση, που καθορίζεται από ισχυρή πίεση, εξαιτίας του βάθους των πετρωμάτων, από υψηλή θερμοκρασία και παρουσία νερού· γ) δυναμομεταμόρφωση (τεκτονική ή διαστροφική μεταμόρφωση), που καθορίζεται από τις τεκτονικές κινήσεις των πετρωμάτων, με βασικό παράγοντα την πίεση, προς μία μόνο κατεύθυνση (*μεταμόρφωση).
Ο σχηματισμός των σ. γίνεται συνήθως στις μέσες θερμοκρασίες (μεσοζώνη), αλλά και στις υψηλές (καταζώνη), ενώ στην επιζώνη (χαμηλές θερμοκρασίες) σχηματίζονται κυρίως οι ημιμεταμορφωμένοι φυλλίτες και ο σερικιτικός σ. Ανάλογα με την ορυκτολογική τους σύσταση, οι σ. χωρίζονται σε ομάδες και παίρνουν την ονομασία τους από το δευτερεύον ορυκτό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα. Η μεγάλη κλίμακα ποικιλιών των σ. κάνει δύσκολη τη συστηματική τους κατάταξη. Η διάκριση των σ. από τα άλλα κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα είναι δύσκολη, γιατί υπάρχουν πάντα ενδιάμεσοι τύποι πετρωμάτων, όπως οι γνευσιοσχιστόλιθοι, οι πρασινοσχιστόλιθοι κλπ. Γενικά, οι σ. διακρίνονται από τους φυλλίτες από το μέγεθος των ορυκτολογικών τους μονάδων (κυρίως του χαλαζία και του μαρμαρυγία), που στους φυλλίτες παρρυσιάζονται λεπτόκοκκοι, καθώς και από την ασθενέστερη μεταμόρφωση των φυλλιτών, ενώ από τους γνεύσιους διακρίνονται από την ισχυρή μεταμόρφωση που εμφανίζουν τα πετρώματα αυτά και από την παρουσία άφθονων αστρίων που ή απουσιάζουν ή είναι σε μικρή ποσότητα στους σ.
Στην Ελλάδα, οι σ. παρουσιάζουν γενικά μεγάλη εξάπλωση σε πολλές περιοχές και μάλιστα στις ζώνες των κρυσταλλοπαγών μαζών της χώρας. Οι σ. χρησιμοποιούνται στη δομική, ειδικότερα οι μαρμαρυγιακοί.
Μικροφωτογραφία τμήματος σχιστόλιθου.
Βιταμινούχος σχιστόλιθος.
Ταλκτικός σχιστόλιθος.
Dictionary of Greek. 2013.